Burchten en kloosters in Tomar en Batalha

Donderdag 12 september

De zon staat weer hoog aan de hemel en eigenlijk lijkt het te warm om het hoog boven Tomar uittorende enorme complex van burcht, kloosters en kerk te bekijken, dat eens de vesting was van de tempeliers. Maar dat valt enorm mee. Die vroegere ridders, geestelijken en koningen bouwden niet alleen prachtig maar creëerden met hun metersdikke muren ook koele en schaduwrijke onderkomens. We dwalen dan ook met  plezier enige uren door de zalen en galerijen en bewonderen het fraaie raam van het klooster.

De nieuw IP9 brengt ons vervolgens 45 kilometer westwaarts, naar Batalho. In die plaats staat ook al weer een enorm klooster met kerk. Het geldt als een van de meesterwerken van de gotiek en is zeer uitbundig versierd met allerlei torentjes, beelden, ranken en kantachtige randen. We kijken ons ogen uit. Het is nog steeds warm maar ook hier is het binnen weer heerlijk koel.  In de kerk geeft het zonlicht gekleurde strepen op de pilaren. Er is een prachtig versierde kloostergang en een bijzonder plafond. Als klap op de vuurpijl is er de onvoltooide kapel met een schitterend versierde toegangspoort. Het is onvoorstelbaar hoeveel vakwerk hier ooit door ambachtslieden is geleverd.
Ons toegangskaartje is ook nog geldig voor het klooster van Alcobaca maar dat bewaren we nog even. We rijden nog eens 25 kilometer naar het westen en zijn dan in het kustplaatsje Nazaré. Hier vinden we een plaatsje op Orbiturcamping  Valado.

We hebben vandaag 75 kilometer gereden. Het weer blijft zonnig en warm, tot 35 graden.