Coimbra - universiteit en fado

Dinsdag 10 september

Wat Oxford is in Engeland  en de Sorbonne in Parijs, dat is Coimbra in Portugal. In Coimbra staat Portugals oudste en lange tijd enige universiteit.  Ooit in 1290 gesticht in Coimbra en een paar keer verhuisd naar Lissabon en weer terug, is de universiteit in ieder geval sinds 1537 in  Coimbra gehuisvest. Het is daarmee een van de oudste universiteiten van Europa. De stad en de instelling zelf zijn trots op die ouderdom en koesteren de tradities. Een daarvan is het zwart/witte uniform van de studenten en de bijbehorende zwarte cape. Gekleurde linten aan de boekentas laten zien aan welke faculteit je studeert: geel voor medicijnen, paars voor farmacie, blauw voor menswetenschappen etc. Het begin en het einde van het studiejaar gaan gepaard met feesten en rituelen. Studenten vertellen de verhalen graag als ze toeristen aanspreken  om artikelen te verkopen om die feesten te bekostigen. Het moet bijzonder zijn om in deze stad met zijn nauwe opgaande straatjes en trappen te studeren en in je zwarte cape over het grote plein bij de oude universiteit te lopen. Ook al zijn er inmiddels tal van nieuwe gebouwen bijgekomen,  het oude gebouw meet zijn monumentale trappen en gangen, zijn toren en zijn kapel is nog steeds in gebruik. Pronkstuk is de prachtige bibliotheek met beschilderde plafonds, immens hoge boekenkasten, vergulde pilaren en tienduizenden boeken. Bezoekers mogen er tien minuten in maar ook hier geldt weer, dat er jammer genoeg niet mag worden gefotografeerd.

Nauw met de universiteit verbonden is in Coimbra de eigen versie van fado-gezangen. De fado-liederen worden hier altijd vertolkt door mannen. Een van de tradities is dat mannen een serenade brengen aan een meisje en onder haar raam een liefdeslied zingen. Vindt zij het mooi dan knippert ze driemaal met haar lamp . . .De fadozang is ook een onderdeel van het grote studentenfeest in mei, als honderden studenten samendrommen voor de oude kathedraal, gehuld in hun zwarte capes.  Een groep studenten en oud-studenten probeert deze fado-tradities levend te houden en geeft onder de naam Fado ao Centro ieder avond om 18.00 uur een voorstelling van een uur. Ze vertonen er foto’s bij en vertellen over de traditie. Na afloop krijg je een glaasje port. 


We hebben genoten van deze vrolijke, romantische versie van fadozang.

We hebben vandaag  62 kilometer gereden. Overnachten doen we op de vlakbij de rivier en de voetgangersbrug gelegen camperplaats in Coimbra. De afstand tot de stad is tien minuten lopen. Het is vandaag warmer dan 30 graden.