Sintra

Maandag 16 september

Een mengeling van Efteling en Disneyland. Dat gevoel krijgen we een beetje in dit stadje, dat wordt gedomineerd door een wit paleis met twee enorme schoorstenen. Dit Palacio Nacional, gebouwd door koning Manuel (dezelfde van de poort in de onvoltooide kapel in Batalho)  toont binnen een enorme rijkdom aan Arabisch aandoend tegelwerk en prachtig beschilderde plafonds. 

Een paar kilometer buiten Sintra ligt hoog op een berg het Palacio da Pena, rond 1840 gebouwd door Prins Ferdinand van Saxen-Coburg voor zijn vrouw, koningin Maria II. Het lijkt op het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Maar misschien hebben de Disney-bouwers zich hier laten inspireren. Het resultaat is in ieder geval een rijk gemeubileerd romantisch droompaleis.

Rijke kooplieden en adel lieten zich inspireren door deze paleizen en bouwden hun eigen buitenhuizen. Een voorbeeld is de Quinta da Regaleira, waaraan rond 1900 een rijke koffiehandelaar bijna zijn hele fortuin spendeerde. Hij heeft zich ook uitgeleefd op het park rond het huis, met een meertje, een waterval, een enorme put, een kapelletje, geheime gangen en torentjes en trappetjes. We verwachten ieder ogenblik het vliegend tapijt van de Efteling te zien. 


Al die paleizen en huizen gelegen in het groen, geven Sintra een bijzondere sfeer. Geen wonder dus dat heel Sintra op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wij hebben er in ieder geval met plezier de dag doorgebracht.


Net als gisteren begon de dag bewolkt, al werd het nog wel zonnig. De temperatuur is nog wat gezakt; het wordt vestjes-weer.  Het Palacio de Pene hebben we bezocht met de langs de paleizen rijdende bus 434.